Saturday, March 2, 2013

Somalilàndia, sobirania sense reconeixement formal


Recuperem una nota publicada al diari digital Nationalia iniciativa del Centre Internacional Escarré per a les minories ètniques i les nacions (CIEMEN) sobre Somalilàndia territori independent que tot i no gaudir de cap tipus de reconeixement formal per part de l'anomenada "comunitat internacional" (d'Estats i Organitzacions Intergovernamentals) ha aconseguit establir institucions pròpies, consolidar un marc d’estabilitat en un sub-context geografic  especialment convuls, tot negociant l'explotació de recursos naturals sota la seva sobirania.
Manca de reconeixement formal que es repeteix en la multiplicitat de nacions sense Estat repartides a escala global on la negació de drets lingüístics, històrics, culturals i polítics deriven en situacions de persecució i conflicte. Simultàniament el continent africà és exemple i escenari d’Estats suposadament sobirans on la manca de legitimitat es tradueix en inestabilitat i l’ingerència de grans potències.

La inestabilitat de Somàlia durant les ultimes dues dècades ha conduit a la creació de facto de noves entitats nacionals, sense reconeixement internacional pero control efectiu sobre considerables extensions de territori, recursos i accés a sortides marítimes Font. BBC

Exploracions petrolieres i relacions internacionals: Somalilàndia és sobirana sense reconeixement formal

Nationalia 31/10/2012

La república autoproclamada manté lligams privilegiats de mutu interès amb la principal potència regional, Etiòpia · El govern somalilandès ha arribat a acords amb tres companyies per explorar el sòl a la recerca de petroli i ha anunciat l'inici imminent de l'extracció de mineral de ferro i carbó · Cap estat del món reconeix la independència de Somalilàndia, que actua com a país sobirà des de 1990
Tenir ministres que són rebuts amb honors de dignataris estatals, donar permisos a les companyies petrolieres per explorar terrenys, signar acords de defensa... Atribucions com aquestes, que habitualment són exclusives dels estats reconeguts, són assumides a la Banya d'Àfrica per Somalilàndia, una república no reconeguda oficialment per cap altre estat del món. D'entrada, la resta de països consideren que forma part de Somàlia, un país que no ha tingut control efectiu d'aquest territori des de 1990 i que pateix una guerra civil des de fa dues dècades.
Somalilàndia no té el reconeixement oficial de ningú, però actua com si fos sobirana de facto. Aquest octubre, el govern de Somalilàndia n'ha donat mostres amb dos aspectes fonamentals: les relacions internacionals i les explotacions petrolieres.

Vincles privilegiats amb Etiòpia
Durant tots aquests anys, Somalilàndia ha privilegiat les seves relacions amb Etiòpia, principal potència regional -i principal aliada dels EUA a la zona. Són relacions fortes l'àmbit de la seguretat (signant tractats de seguretat mútua o graduant militars somalilandesos en acadèmies etíops), però no només: el Somaliland Sun explicava aquest passat cap de setmana que Somàlia i Etiòpia havien arribat a un acord bilateral per incrementar les seves relacions comercials. No cal ni dir que el govern somali de Mogadiscio no té res a dir en aquests acords bilaterals.
Per als etíops -que mantenen relacions molt tenses amb la seva veïna Eritrea-, disposar d'un port marítim és fonamental per a les seves relacions comercials. Addis Abeba resol el fet de no tenir sortida al mar pròpia per dues vies: la primera, a través de la petita república de Djibouti, i la segona, pel port de Berbera, en territori de Somalilàndia. A canvi, els somalilandesos demanen preus barats per importar energia d'Etiòpia, una de les principals productores d'electricitat a la regió.


 AlJazeeraEnglish Inside Story - Somaliland vs Somalia June 24th, 2010
Amid the chaos that has afflicted Somalia in recent decades, there is an oasis of relative calm that is ignored by the rest of the world. Why has Somaliland succeeded in creating effective governance and a viable economy while mainland Somalia tops the list of failed states with rampant lawlessness and piracy? Secció Videos

Obtenir recursos del subsòl: exploracions petrolieres en sòl somalilandès
Una de les principals obsessions de les autoritats és impulsar l'economia del país i fer-la menys dependent de les remeses de divises de la diàspora somalilandesa. Un dels principals actius per fer-ho possible és l'explotació dels recursos naturals. Reuters explica que el ministre d'Energia, Hussein Abdi Dualeh va anunciar ahir mateix que, en el termini d'un any, es començarà a extreure mineral de ferro i carbó al país.
L'anunci més destacat del ministre, però, és que Somalilàndia ha arribat a un acord perquè tres companyies comencin a perforar en els propers mesos a la recerca de pous de petroli: són la britànica Ophir Energy, l'australiana Jacka Resources i la turca Genel Energy. Crida l'atenció que aquestes companyies s'hagin especialitzat en territoris autoproclamats o disputats, com explica aquest apunt del Financial Times: Genel treballa al Kurdistan autònom de l'Iraq, mentre que Ophir té projectes al Sàhara Occidental, signats amb el govern sahrauí.
Al blog
Piulades recents d'@onadaexpansiva