Friday, November 18, 2016

L'Índia, farmàcia del sur global

Recuperem un article aparegut al Diari Ara sobre com la India ha esdevingut, gràcies a polítiques de promoció de la capacitat industrial i una interpretació no absoluta dels drets de propietat intel.lectual, la farmàcia del Sud global; proveeint versions genèriques de qualitat d`una amplia gama de medicaments, molt especialment Anti-Retrovirals. No obstant, això podria cambiar si les pressions de les grans companyies farmacèutiques, a través del govern dels Estats Units i representants de la Unió Europea, aconsegueixen el seu objectiu: una modificació de les regulacions de propietat intel.lectual que faci molt més complicada la producció de versions genèriques de medicaments patentats. 

L'Índia, la farmàcia dels països pobres

Les grans ONG s’abasten de medicaments genèrics indis per tractar malalties globals, però la pressió de grans companyies i governs com el dels EUA amenaça el subministrament a baix preu
Infografia de @forroll sobre la importància de les companyies indies en el   mercat global de medicaments genèrics i proveïdores per a Organitzacions no Gubernamentals

L’ Índia és inacabable en molts sentits, un vast subcontinent apassionant i sorprenent alhora. Les cultures, les llengües i les religions s’hi barregen com ho fan l’agricultura tradicional i la indústria puntera en el camp tecnològic. Un lloc de contrastos permanents que juga, entre moltes altres cartes, la de l’especialització en medicaments genèrics. I així és com el país s’ha guanyat la fama de ser “la farmàcia dels països pobres”.
La legislació índia ho afavoreix històricament i diferents fons mundials per a les vacunacions o el tractament de malalties globals i organitzacions com Metges Sense Fronteres (MSF) obtenen genèrics en aquest país per als seus programes. En total, dos terços de les medecines que MSF fa servir per tractar malalties com la tuberculosi, el VIH i la malària són genèrics indis, i el percentatge s’amplia fins al 97% en el cas del VIH o el 77% en el de la malària.
Infografia de @forroll il.lustrant l´impacte que l´introducció de versions genèriques ha tingut sobre el preu, i conseqüentment l´accés, a medicaments antiretrovirals per a milions de persones amb VIH
“L’Índia és un país amb una gran tradició sanitària de vocació pública i és per això que aplica amb la màxima flexibilitat les lleis de protecció intel·lectual sobre els medicaments, amb l’objectiu d’estimular la fabricació de genèrics i reduir-ne el preu”, explica l’indi Rohit Malpani, un dels responsables de la campanya que, dins de l’organització MSF, aborda específicament aquesta qüestió.

El gran exemple en positiu és el tractament del VIH, el preu del qual s’ha reduït un 100% en 15 anys gràcies als genèrics”, assegura la catalana Judit Rius Sanjuan (@juditrius), que també està al capdavant de la campanya. Una tendència semblant segueix el tractament de l’hepatitis C, que té un cost exorbitant quan es comercialitza als EUA i un preu molt més assequible quan es tracta del genèric indi, que és el que compra MSF per als pacients que tracta als països pobres. “Al final es tracta d’aconseguir un equilibri entre la necessària inversió en recerca i l’accessibilitat dels medicaments en termes econòmics”, afegeix aquesta advocada catalana des de Nova York.

 
Infografia de @forroll posant en perspectiva el preu i el cost del Sofosbuvir, medicametn contra la Hepatitis C.

Un model amenaçat

Però la farmàcia dels països pobres viu sota amenaça per la pressió que exerceixen les grans companyies farmacèutiques i governs com el dels EUA. “Fins que l’Índia va entrar a l’Organització Mundial del Comerç (OMC) el 1995 els seus genèrics permetien tractar malalties a un preu molt baix. Però des del 2005, quan va expirar el període transitori, el grau de flexibilitat que permetia la fabricació de genèrics s’ha anat reduint”, alerta Malpani, que reclama un compromís global per evitar que el preu no sigui una barrera per tractar els malalts dels països pobres. Com ho veu tot plegat el govern del primer ministre Narendra Modi? “El problema és que envia missatges contradictoris sobre la qüestió. Una part del govern pensa d’una manera i l’altra sembla que ho faci en el sentit contrari”, lamenta Rohit Malpani.

1 comment:

  1. Il est un fait que les médicaments fournis par les Nations Unies aux pays du tiers monde sont une bonne affaire pour les géants de l'industrie pharmaceutique. Ils ont besoin de personnes malades.

    ReplyDelete