Monday, August 22, 2011

25 anys ja. Joël Fieux assassinat per la contra a Nicaragua. Un entre d'altres

Un internacionalista ens deixava fa 25 anys.

Una petita nota per retre homenatge a Joël Fieux, francès (naturalitzat Nicaragüenc) caigut  en la defensa de la revolució sandinista a Matagalpa  el 28 juliol 1986. 
En Joël va ser assassinat pels contres,qui  amb el suport i  cobertura econòmica i política de les administracions  Carter i Reagan van menar una guerra irregular  (que va tenir la població civil  com a objectiu i víctima) contra el projecte revolucionari (1979-1990) del  Front Sandinista d'Alliberament Nacional (FSLN) basat principalment en una campanya d'alfabetització massiva  i la reforma agrària.

Joël Fieux assassinats pels contres juliol 28, 1986.


-->
 El 28 de juliol a Matagalpa, Joël no  és  la unica victima del atac a dos vehicles civils perpetrat per  efectius de la contra , dos altres  internacionalistes , el suis  Yvan Leyvraz  i l’alemany  Bernd Koberstein, tambe  hi perderen la vida  al costat de dos militants sandinistes local: Guillermo Blandón i Mario Acevedo.

De la mateixa manera que avui recordem en  en
Joël,  l’Yvan i  en Bernd es important mencionar i recordar tots aquells homes i dones qui , una mica de pertot  arreu, respongueren a la crida  (amb les famoses paraules de José Martí, la solidaritat es la tendresa dels pobles ) a la  solidaritat internacional del govern sandinista davant l’agressió i l’aillament  internacionals. Alguns exemples són el Comité de Solidaritat de Aschaffenburg, a Alemanya, la Brigada austríaca  "34 Februar" (que va ser la font per al documental "Més que Paraules" d'Anna Katharina Wohlgenannt on l’Yvan comparteix  , poc abans de la seva mort , el seu compromís amb la  Nicaragua Lliure), la Brigada Suïssa "Roja i Negra", els voluntaris bascos coordinat per Askapena  (entre ells la  Begoña García Arandigoien torturada i  assassinada per militars salvadorencs despres d’haver passat un any a Nicaragua ) o els brigadistes catalans organitzats  en la Coordinadora Catalana de Solidaritat amb Nicaragua com, entre d’altres,  la periodista Montserrat Roig.


Centre Escolar de primaria Bernd Kobstein, construit el 1989  en homenatge   a en Bernd per la brigada  Alemanya Carlos Fonseca

Aquestes noves brigades internacionals inclouen un conjunt divers de  marxistes,  cristians  de base  partidaris de la Teologia de l'Alliberament aixi  com militants llibertaris i anti-imperialistes  units per l'objectiu comú  d’ajudar un poble armat i organitzat en la defensa de la seva voluntat i la reivindicació  de la seva dignitat  despres d’haver fet caure la  dictadura dels Somoza. Com en  Joël deixava escrit en una de les seves cartes: 
   "L'entusiasme existeix i no  ha disminuït. El tema es que l’’energia del proces ara mateix ja no es nomes l’entusiasme, sino el fet mateix d’adona-se’n del que s’ha creat fins ara, de les expectatives que  s’han despertat.T'adones que el que s’ha desenvolupat fins ara en termes de realitzacions revolucionaries, li fot al imperalisme. L’ imperialisme era  Somoza i hem fet quelcom genial: aquest pas endavant. Ara ens ve l’ agressió augmentada, i l'agressió és terrible. I  és precisament l'horror  de l’agreesiio quef a que els companys agauntin, canalitzin l’energia. Els que vacilaven i tenine dubtes, ara ja ho tenen clar. I aixo dona una energia de lluita  vertiginosa."

-->Les accions de la contra (atacs indiscriminats contra la població civil i la colo.ocacio de mines en ports d’us comercial) , entre d'altres violacions del dret internacional humanitari) foren objecte de condemna per parte de la  la Cort Internacional de Justícia (Activitats Militars i Paramilitars a  i contra Nicaragua, (Nicaragua contra els Estats Units d'Amèrica). Es ben interessant examinar la trajectoria posterior dels   responsables polítics estadounidencs de les intervencions a l´America Central (Nicargua, pero tambe a El Salvador i Guatemala) especialment  el  Sr John Negroponte, ambaixador a  Hondures (base de la contra )  durant el proces revolucionari a Nicargua i principal ideoleg del establiment de grups irregulars per menar accions de sabotatge, intimidacio i hostigament a les comunitats rurals;  qui en les successives administracions de George Bush (1988-1992), Clinton (1992-200), i Bush fill (2000-2008)  va  esdevenir ambaixador a Mèxic, i Filipines, i representant permanent dels Estats Units en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides (2001 a 2004) i ambaixador a l'Iraq entre abril  2004 i juny de 2005 abril abans  de ser nomenat com el primer director d'Intel ligència Nacional carrec que ocuparia entre 2005 i 2007.Actualment  és professor de relacions internacionals al Jackson Institute for Global Affairs de la Universitat de yale. No oblidem

Materials relacionats